Anthony Fokker

Anthony Fokker, de vliegtuigbouwer, werd al op 18-jarige leeftijd gekozen in het bestuur van de R&ZV Het Spaarne. Geboren in 1890 op Java, verhuisde hij in 1894 naar Haarlem. Op 22 februari 1908 werd hij tijdens een ALV in Café Brinkmann gekozen tot 2e commissaris met 15 stemmen vóór en 7 resp. 5 voor zijn tegenstanders Weglau en Dozij.
In 1909 mocht hij ter ere van de ingebruikname van de Nieuwe Loods aan de Friesche varkensmarkt op een officiële foto van het bestuur. Op de onderste foto staande vlnr: Anthony Fokker, Ludwig Weglau en T. Cremer; zittend Jhr. L.H. van Lennep, penningmeester, J. de Breuk, voorzitter en B. W. de Kanter, secretaris.

 

In deze jaren maakte hij zich onsterfelijk, door een gewaagde stunt per fiets; hij legde hiertoe een lange plank op het dak der Loods. die aan een zijde over het water uitstak. Hij stapte vervolgens op zijn fiets, reed, over de plank balancerend, naar de waterzijde, de plank wipte, waardoor Fokker onder luide bijval der omstanders het Spaarne instortte. Ter navolging! (Uit: De Loods 1960)
De Kanter schrijft in zijn herinneringen in maart 1944: A.H.G. Fokker bezorgde het bestuur dikwijls grijze haren door bestuursbesluiten, waaraan hij zelf had deelgenomen, door geniale ideeën van onwaarde te maken.


Bekend is ook zijn stunt om met zijn vliegtuig de Spin rond de St. Bavokerk te vliegen in 1911.

In 1912 vertrok hij naar Duitsland om aldaar vliegtuigen te bouwen. Nederland had geen interesse. In 1919 kwam hij weer terug om alhier de Fokker fabrieken te beginnen.

1912 Anthony Fokker

Instagram