Spaarne Koninklijk in 1950

Ter gelegenheid van het vijf en zestigjarig bestaan van de Roei- en Zeilvereniging "Het Spaarne", op 18 Juli 1950, is, bij Koninklijk Besluit aan de vereniging het praedicaat "Koninklijke" verleend.

 

Enige bestuursleden van onze vereniging, in de ochtend van de 19e Juli ten gemeentehuize genodigd, werd door de burgemeester van Heemstede, Mr A. G. A. ridder van Rappard, mededeling gedaan van deze hoge onderscheiding, waarna de blijde mare zich telefonisch snel verbreidde onder de Spaarneleden en de aanleiding werd tot een spontaan avondfeest in het clubgebouw.

 

Op deze uitzonderlijk mooie zomerse avond verzamelde zich een kleine doch enthousiaste groep Spaarneleden (velen waren door vacantie niet bereikbaar) op het terras. Verheugend was de bijna voltallige opkomst der ere-leden, de aanwezigheid van de erevoorzitter de heer Dyserinck en van de burgemeester van Haarlem Mr Cremers en de burgemeester van Heemstede Mr van Rappard, met hun dames.

 

Na de gelukwensende handdrukken met de bestuursleden gewisseld te hebben, feliciteerde iedereen tenslotte iedereen en de opgetogenheid bereikte 't hoogtepunt, toen vrolijke tonen het naderen van een fanfare-corps aankondigden. Het bij de Heemsteedse burgerij, en dus bij een zeer groot aantal Spaarneleden, welbekende Heemsteedse fanfare-corps ,.Excelsior", marcheerde langs de jollenloods het vlot op en bracht onze vereniging een zeer gewaardeerde muzikale hulde, besloten met twee coupletten van ons volkslied.

 

Daarna begaf men zich naar de feestelijk met vlaggen en bloemen versierde clubzaal. waar als eerste spreker Heemsteeds burgemeester zijn goede wensen voor onze vereniging vertolkte en op humoristische wijze ons van zijn pogen om op de vijf en zestigste verjaardag van het ontstaan der vereniging en geen dag later, het heugelijke nieuws te kunnen meedelen.

 

Dat dit, door omstandigheden, niet zo heeft kunnen zijn, maakt de vreugde over deze onderscheiding echter niet minder en al bleek uit zijn rede een tikje naijver op Haarlems burgervader, die de Spaarnekleuren op wedstrijden zo succesvol draagt, de warme belangstelling van Heemsteeds burgemeester voor de nu Koninklijke vereniging op zijn grondgebied, is overtuigend gebleken.

 

Misschien zal ook Mr van Rappard, na zijn vooroefeningen in pieremegoggels, de Spaarneriemen nog eens hanteren en zich niet laten afschrikken door opmerkingen over "stijl" en proeven".

Onze voorzitter, de heer van den Berg, beantwoordde de rede van de Heemsteedse burgemeester en bracht dank aan Hare Majesteit de Koningin voor de verleende onderscheiding. Hij sprak de wens uit, dat onze vereniging het praedicaat "Koninklijke" steeds waardig zal weten te blijven. Vervolgens las de voorzitter de tekst voor van een danktelegram, gericht aan Hare Majesteit de Koningin.


De ere-voorzitter, de heer Dyserinck, voerde daarna het woord, sprak zijn voldoening uit over de aan de vereniging toegekende ,onderscheiding en memoreerde enkele gebeurtenissen uit het bestaan van "Het Spaarne".


A.ls laatste sprak de heer H. Cox, die een enkele gebeurtenis uit de bezettingsjaren, waar ook  Het Spaarne" bij betrokken was, vertelde. Als blijk van waardering voor de vereniging stelde de heer Cox een destijds door hem gewonnen medaille, de Prins Hendrik medaille, ter beschikking als prijs voor komende wedstrijden. De voorzitter dankte de heer Cox voor deze geste.


Intussen hadden enige prominente roeisters, door wier ijverige bemoeiingen onze, bij wijlen verguisde, clubzaal in een gezelligheidscentrum was herschapen, thee met heerlijkheden geserveerd. Na de speeches was het moment voor heildronken aangebroken, flessen knalden, gouden vocht parelde in partbokalen en bracht vervolgens de aangename stemming, die noopt tot, gezellige kout en zwevende dans.


Men fluistert, dat sommigen tot zeer laat in de nacht bijeen bleven, doch zij zullen niet tot de eerder vertrokkenen kunnen zeggen: "... en toen werd het pas leuk". Het was een zeer geslaagde avond, waarop bleek, wat een der ere-leden ons in het begin· van de avond toevertrouwde: Uw hart blijft toch altijd aan "Het Spaame. hangen .. "

 

Dat de eensgezinde stemming, die op deze gloriedag van "Het Spaarne" allen bezielde, zich moge handhaven in voor- en tegenspoed
Instagram